top of page

Liikunta ja flunssa

Tuntuu, että viime syksynä alkanut flunssakausi rehottaa nyt vielä tammikuussakin. Flunssakauden alku näkyy hyvin PT-asiakkaiden peruuntuvina tapaamisina ja ne, ketkä lähtevät liikkeelle liian pian edellisen flunssataudin jälkeen, nappaavat herkemmin seuraavan liikkeellä olevan viruksen. Tiedän valitettavasti muutamia, jotka ovat sairastelleet säännöllisen epäsäännöllisesti jo muutamia kuukauksia. Tästä syystä sekä siitä, että itse sairastuin vajaa viikko sitten kunnon flunssaan, haluan muistutella ihmisiä antamaan keholle riittävästi palautumisaikaa, ennen kovan liikunnan jatkamista. Itse aion ainakin sairastaa vain tämän yhden taudin, en napata uutta virusta heti perään, sillä jo viikon treenitauko tuntuu ylitsepääsemättömän pitkältä…

Minne flunssan oireet sijoittuvat?

Ensinnäkin, hengitystietulehdukset eli flunssat voidaan jakaa oireiden perusteella karkeasti kaulan ylä- ja alapuoleisiin tauteihin. Kaulan yläpuoleisissa taudeissa oireena on tavallisesti vuotava nenä, tukkoisuus ja kurkkukipu. Kaulan alapuoleisissa oireet sen sijaan painottuvat keuhkoperäisiksi, jolloin oireena tyypillisesti esiintyy yskää, keuhkojen ärsytystä ja hengenahdistusta. Erityisesti nämä keuhkopainotteiset hengitystietulehdukset saattavat johtaa niihin ei-toivottuihin jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen ja sydänlihastulehdukseen, jos liikunta aloitetaan liian varhaisessa vaiheessa.

Kipeänä EI kehity

Kipeänä harjoittelu ei ole järkevää eikä turvallista, sillä kunto ei kipeänä kehity ja saattaa saada sen ikävän jälkitaudin. Harjoittelu flunssan aikana ei saa aikaan lihasten anabolista reaktiota, joten toivottu harjoitusvaste jää saavuttamatta. (Kaikkihan meistä treenaa kehittyäkseen?) Liian aikaisin treenaamaan lähteminen myös hidastaa toipumisprosessia, sillä rankka urheilu kuormittaa myös elimistön puolustusjärjestelmää ja aiheuttaa notkahduksen tämän toiminnassa. Tämän seurauksena virus voi päästä aktivoitumaan ja parantamaan otettaan kehossa.

Koska uskaltaa treenaamaan ja miten aloittaa harjoittelu?

  • Kevyen, nousujohteisen liikunnan voi aloittaa, kun väsymys, voimattomuus, syketason nousu ja mahdollinen kohonnut lämpö ovat poissa ja kaulan alapuoleiset oireet ovat helpottaneet

  • Liikunta tulee aloittaa maltilla ja nousujohteisesti

  • Jaloittelua, huoltavaa ja palauttavaa harjoittelua, venyttelyä ja hyvin kevyitä lihaskuntoharjoituksia

  • Tärkeintä, että kuormitus- ja syketaso pysyvät maltillisena

  • Kevennettyä harjoittelua tulisi jatkaa yhtä kauan kuin itse flunssan oireet kestivät eli viikon flunssan jälkeen vähintään viikon verran tulisi keventää harjoittelua

Kuormittavat voimaharjoitukset sekä vauhti- ja maksimikestävyysharjoitukset kannattaa aloittaa vasta kun flunssajakson mittainen kevennytetty harjoittelujakso on päättynyt (edellyttäen, että takapakkeja ei jakson aikana ole tullut). On hyvä muistaa, että suorituskyky ja fyysinen kunto alkavat kehittyä harjoittelun seurauksena vasta kun ollaan palauduttu sille tasolle, millä oltiin ennen sairastumista.

Flunssaan ei ole hoitokeinoa, se täytyy vain sairastaa pois. :( Muistakaa, että viruksia on kaikkialla missä ihmisiä on liikkeellä, joten peskää käsiänne ahkerasti.

Laadukas C-vitamiini ja sinkki jeesaa, kun tauti meinaa iskeä päälle.

Suosittelen täydentämään omaa ravintolisä kaappia seuraavilla:

Tai varustautumaan flunssakaudelle kätevällä Sinkki & Echina & C-vitamiini suihkeella.

Kun minä vihdoin pääsen treenaamaan, lähden ulkoiluttamaan tällaista maanantaina postissa tullutta uutta Better Bodies Astoria toppiani ! <3

Can´t wait to get better!

Vahvaa vastustuskykyä ja antoisia treenejä terveenä!

-Johanna

Suosituimmat tekstit
Viimeisimmät tekstit
Arkisto
Avainsanoja
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page