top of page

LOMA - miksi on tärkeää lomailla ja millainen on onnistunut loma?


Omat lomani lähestyvät, joten siksi tämä loma-aiheinen teksti. Työn ja vapaa-ajan tasapainosta on tärkeä toki huolehtia ympäri vuoden, sillä emme elä täällä tehdäksemme töitä. Päinvastoin, ainakin minun mielestäni. Ympärivuotisen tasapainon lisäksi ihminen tarvitsee välillä muutaman kunnon lomajakson, vaikka kuinka nauttisi työstään ja minä nautin! En elä lomasta lomaan, vaan aidosti haluan tehdä työtäni.

Lomailussa on puhtaasti kyse omasta hyvinvoinnista, jota varten on tärkeä oppia tunnistamaan omia stressivaroitusmerkkejä. Lomia on hyvä rytmittää ennen kuin tilanne pääsee liian pahaksi. Alkaako sinulla olla uniongelmia? Keskittymisvaikeuksia? Ärtyneisyyttä tai fiilistä, ettet saa mitään aikaiseksi? Silloin kuormitus on mennyt jo liian pitkälle. Pitkään jatkuneeseen kuormitukseen voi jopa tottua, jolloin ei edes tajua olevansa kuormittunut. Minulla on PT-asiakkaana muutamia tällaisia yrittäjiä, joiden aikataulutettu elämä näyttää kamalalta minun silmiini, mutta heille se on niin arkipäivää, etteivät tajua kuinka ylikuormittuneita todellisuudessa ovat. Tällaisten ihmisten kohdalla viikon tai kahden loma ei välttämättä edes riitä palauttamaan kehoa sekä mieltä arjen ja työn ylikuormituksesta.

Ainakin yrittäjänä voin todeta, että minulla herkästi hämärtyy työn ja vapaa-ajan raja, sitä on tavallaan koko ajan töissä tai ainakin ajattelee työasioita. Aivoja on hyvä lepuuttaa keskellä viikkoakin, tekemällä jotain, mikä katkaisee täysin ajatukset työasioista. Minulle tällainen ”mikroloma” syntyy esimerkiksi sienestämisestä, marjastamisesta, askartelusta, sisustamisesta ja lauta- tai korttipelien pelaamisesta. On tärkeä päästä pois työmoodista.

Lomailulta haetaan siis kehon ja mielen palautumista. Se vaatii työasioiden unohtamista ja mielen rauhoittamista. Fyysistä työtä tekeville ihmisille loma on myös loistavaa palautumisaikaa, kuten kevyempi jakso urheilijalle. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2011, aluksi sivutoimisesti, mutta hyvin pian siirtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi. Jotta saan lomaltani juuri kaiken tuon, keskityn seuraaviin asioihin, toivottavasti saat näistä ajatuksia myös oman lomasi suunnitteluun:

  • Loma tarkoittaa minulle lähes AINA ulkomaille lähtemistä. En pysty katkaisemaan ajatuksiani töistä, jos olen kotona ja pyörin samoissa ympyröissä kuin arkena. Täysin erilaiseen ympäristöön siirtyminen on keholleni ja mielelleni eräänlainen siirtymäriitti, joka kertoo, että nyt voi ottaa rennosti. Vaikka usein tulee matkustettua pidempiä aikoja ja lennettyä kaukaisempiin kohteisiin, huomaan jetlagista huolimatta heti koneesta noustuani leposykkeen madaltuneen ja hengityksen syventyneen.

  • Minulle on tärkeä jättää ”pöytä siistiksi”, kun lähden pidemmälle lomalle. En haluan jättää rästihommia pöydälle lojumaan (ja mieleeni pyörimään). Eikö muuten ole käsittämätöntä, kuinka paljon voikaan saada asioita aikaiseksi viimeisenä työpäivänä ennen lomaa? :D

  • Mietin jo ennen lomaa, miten kuormittuneelta vaikutan? Kaipaanko lomaltani aktiviteetteja, löhöilyä, nukkumista vai mitä?

  • Lomalla pari ensimmäistä päivää on hyvä rauhoittaa, jottei ole liikaa tekemistä, päästä oikeasti kiinni aikatauluttomaan elämään ja unohtaa mikä viikonpäivä on. On tärkeä osata olla tekemättä mitään. Lomastaan kannattaa tehdä oman näköinen.

  • Kun loma lähenee loppuaan työasiat saattavat palailla mieleen, mikä on normaalia arkeen siirtymistä (yleensä minun kohdallani tämä tapahtuu vasta kun ollaan laskeuduttu Suomeen). Älä kuitenkaan takerru työajatuksiin, vielä ei tarvitse. Jos lomalla mieleeni tulee hyvä idea, kirjoitan se ylös, lähetän itselleni sähköpostilla sen ja palaan siihen, kun arki koittaa.

  • Kun loma on päättynyt, yritän velloa ihanissa muistoissa mahdollisimman pitkään. Tekohengittää lomaa vielä pari viikkoa sen päättymisen jälkeen. Pahoittelut jo etukäteen kaikista loma-aiheisista #throwback kuvista, joista someni täyttyy :D

  • Seuraava loma kannattaa suunnitella kuitenkin jo pian edellisen päättymisen jälkeen, jotta pidät kuormituksen ja siitä palautumisen balanssissa.

#throwback muutamia vuosia sitten siskon kanssa tehdylle Kroatian reissulta

Muistakaa, lomailu on osa hyvinvointia! <3

- Johanna

Suosituimmat tekstit
Viimeisimmät tekstit
Arkisto
Avainsanoja
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page